Vi tar ansvar

Ansvarstagande för hållbarhet, miljö, kvalitet och livsmedelssäkerhet genom hela värdekedjan

Foodmark står för ett starkt åtagande när det gäller hållbarhet, miljö, kvalitet och livsmedelssäkerhet. Vi inser att vårt ansvar sträcker sig bortom bara produktionen av högkvalitativa livsmedel – ansvaret omfattar hela vår värdekedja.

Från kedjans början till slut tar vi aktiva steg för att säkerställa att varje del av vår verksamhet är präglat av hållbarhet och omsorg om miljön. Detta innebär att vi noggrant överväger varje aspekt av vår verksamhet, från inköp av råvaror till distribution av våra produkter.

Vi prioriterar att samarbeta med leverantörer som delar vår vision om hållbarhet och som följer strikta miljö- och etiska riktlinjer. Genom att välja partners som är engagerade i hållbara metoder och som tar ansvar för sin påverkan på miljön, säkerställer vi att våra produkter inte bara är säkra och av hög kvalitet, utan också att de är producerade med hänsyn till vår planet.

Kvalitet och livsmedelssäkerhet

Alla produkter som produceras på våra fabriker håller alltid en hög kvalitet. Kvaliteten och livsmedelssäkerheten säkerställs genom en noggrant utarbetad HACCP-plan (Hazard Analysis of Critical Control Points), vilket innebär att vi genomfört en systematisk analys av faror och kritiska kontrollpunkter, tillsammans med en grundlig utvärdering av våra fabriker och framför allt deras produktioners alla förutsättningar.

HACCP-arbetet involverar en riskanalys för att identifiera och hantera faror på ett proaktivt sätt, med målet att antingen förebygga, eliminera eller reducera dem till en acceptabel nivå. Grundförutsättningar avser de planerade åtgärder som implementerats för att säkerställa att livsmedel är säkra för konsumtion och inte utgör någon hälsorisk. Till grundförutsättningarna hör utbildning, personlig hygien, vattenrening, skadedjurshantering, rengöring, temperaturkontroller, mottagning av gods och råvaror, avfallshantering samt utformning och underhåll av lokaler och all vår utrustning.

På varje fabrik finns ett dedikerat laboratorium med kvalitetstekniker vars ansvar är att säkerställa att vi endast producerar livsmedel av hög kvalitet och livsmedelssäkerhet. De genomför regelbundna kontroller, inspektioner och tester i våra fabriker för att övervaka hela produktionsprocessen och verifiera kvaliteten på våra produkter.
Vi genomförs sensoriska kvalitetstester på alla våra produkter för att säkerställa att de uppfyller våra högt ställda krav innan de lämnar fabriken.

Vår kvalitetspolicy

Foodmarks kvalitetsarbete syftar till att möta våra intressenters högt ställda krav på produktsäkerhet, smakupplevelser och kvalitet. Våra kunder och konsumenter ska alltid kunna lita på att våra produkter produceras med autentiska råvaror, samma goda smak och höga kvalitet gång på gång.

Vi utgår från noga beprövade recept och tillverkningsprocesser för att producera säkra och legala produkter. Vi följer högt uppställda krav, regler och rekommendationer från våra intressenter.

Basen i Foodmarks kvalitetsarbete är vårt verksamhetsledningssystem för QEHS och vårt BRCcertifikat. Vi använder oss av verksamhetsledningssystemet för att säkerställa ständiga förbättringar inom hela verksamheten. Verksamhetsledningssystemet inkluderar bland annat HACCP, dokumentstyrda rutiner och verifieringsronder där vår dagliga verksamhet löpande kontrolleras, allt för att garantera efterlevnad av våra rutiner och säkra högsta möjliga kvalitet för de produkter vi tillverkar.

Synpunkter och reklamationer från våra kunder och konsumenter används löpande i vår kvalitetsutveckling framåt och som en integrerad del av verksamhetsledningssystemet.

Efterlevnad av vårt verksamhetsledningssystem är alla medarbetares ansvar och det är varje chefs ansvar att personalen inom Foodmark känner till och efterlever våra rutiner och vår kvalitetspolicy.

Våra certifieringar och kontrollprogram

Samtliga av Foodmarks anläggningar – Albyberg, Klintehamn och Vidsel – och vårt huvudkontor i Sundbyberg, är BRC-certifierade för livsmedelsproduktion.

För att kontinuerligt förbättra vårt arbete inom hållbarhet och miljö har vi en verksamhetsstyrning som bygger på egenkontroller och fortlöpande mötesforum.

Internrevisioner genomförs minst en gång per kvartal på varje anläggning. Dessutom utför myndigheterna regelbundna granskningar av både anläggningarna och dokumentationen.

BRC Certifikat Albyberg

BRC Certifikat Klinte

BRC Certifikat Delikatessfabriken

Spårbarhet av våra produkter

Foodmark har en omfattande möjlighet till att spåra och hantera våra produkter, omfattningen sträcker sig genom hela vår varukedja, från förpackning och råvaror till den färdiga produkten som når våra konsumenter.

Vi kräver att samtliga råvaru- och primäremballageleverantörer till oss har effektiva och helomfattande spårbarhetssystem.

För att säkerställa att vår systematik fungerar och lever upp till våra krav genomför vi regelbundna revisioner och spårbarhetstester som säkerställer att varje steg i leveranskedjan kan spåras tillbaka till sin ursprungskälla.

Leverantörer

Inom vårt hållbarhetsarbete har etik och miljö i leverantörskedjan en central plats, och hos Foodmark prioriterar vi noggrant urval av råvaror och emballage från ansvarsfulla leverantörer. Varje leverantör genomgår en omfattande utvärdering och bedömning för att säkerställa att de lever upp till Foodmarks och Agras krav och förväntningar innan de får möjlighet att leverera de råvaror och emballage som ska användas för våra produkter.

Kvaliteten på våra råvaror är av yttersta vikt för att vi ska kunna tillverka säkra och smakfulla produkter. Därför genomförs regelbundna kvalitetskontroller för att säkerställa den jämnhet och höga standard som våra varumärken är kända för. Vi bedömer våra leverantörer på områden som produktsäkerhet, allmän kvalitet, etik, leverantörens miljöaspekter och djurvälfärd. Leveranssäkerhet är självklart också en viktig faktor i vår bedömning.

Vi förväntar oss att våra leverantörer följer FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och Internationella arbetsorganisationens (ILO) grundläggande konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet. Dessutom använder vi Sedex som ett verktyg för riskvärdering vid utvärdering av våra leverantörer inom hela koncernen.

Code Of Conduct

Foodmark har, tillsammans med Agrakoncernen en gemensam Code Of Conduct för våra leverantörer.

Vår Code of Conduct, eller uppförandekod, fastställer en uppsättning riktlinjer och principer som styr beteendet för våra leverantörer. Syftet med en uppförandekod är att skapa en tydlig förväntning om hur dessa ska agera i olika situationer, vilket i sin tur bidrar till en positiv och produktiv arbetsmiljö.

Etisk Handel Norge

Genom Agras koncerngemensamma inköpsavdelning har Foodmark varit medlem i Etisk Handel Norge sedan 2014. Under dessa år har vi professionaliserat arbetet med att följa upp koncernens omkring 300 leverantörer av råvaror och emballage.

Vill du läsa Agras Code of Conduct eller Årsrapporten från Etisk Handel Norge, klicka här.